NBD|Biblion

De auteur, die opgroeide in Indonesië, begon tijdens zijn studie in Nederland zelf te koken en vroeg iedereen om recepten; zijn moeder leverde daarin het grootste deel. In de loop der jaren ontwikkelde hij een eigen repertoire. Dit kookboek is daaruit een keuze, waarbij hij aantekent geen terassie te gebruiken; ook ontbreken visrecepten. De recepten staan gerangschikt op soort: rijst, mie, in olie gebakken gerechten, tahoe, vlees (geen varkensvlees), kip, sayurs, sambals, groenteschotels, versnaperingen en menu's waarin het diverse combinaties geeft. Vooraf wordt in een informatief hoofdstuk uitleg gegeven over spelling, keukengerei, technieken, hoeveelheden en over diverse basisingrediënten. Het leuke van dit boek is dat de vele (vaak eenvoudig te bereiden) recepten worden afgewisseld of toegelicht met herinneringen en ervaringen. Dat maakt het boek een persoonlijk document. Geïllustreerd met kleine werktekeningen en gekleurde en zwart-wittekeningen en (zeer) kleine foto's van matige kwaliteit. Met een verklarende woordenlijst die wat uitgebreider had mogen zijn. Inhoudsopgave, geen receptenregister. Aardige aanvulling van de Indonesische kookboeken, ook geschikt voor moslims.

(E. Verhoeven-van Raamsdonk)